ZELENI NASVETI

NASVETI ZA ODGOVORNEGA POPOTNIKA

Potuj spoštljivo
Živimo v čudovitem svetu, ki je poln lepote, šarma in pustolovščine. Dogodivščinam, ki se jim lahkopredamo, ni konca, če jih le iščemo z odprtimi očmi. Raznolikost našega sveta nas združuje in nam dajepriložnost, da raziskujemo, sodelujemo in izkusimo najboljše, kar lahko nudita lokalna kultura inskupnosti. Spoštovanje našega sveta in vsega, kar nas dela drugačne in edinstvene, bo izboljšalo vašopotovalno izkušnjo. Če vas bodo potovanja popeljala na hrib, živahno mesto ali mirno vas, boste odsvojih izkušenj potovanja pridobili več in si prislužili spoštovanje gostitelja. Upoštevanje teh praktičnihkorakov bo koristilo vašemu potovanju in razveseljevalo vas, ljudi, ki jih srečate, in kraje, ki jih obiščete:

Spoštujte svoje gostitelje in našo skupno dediščino
Raziščite svojo destinacijo, če želite spoznati lokalne običaje, tradicije in družbene razmere. To jeodličen način za razumevanje lokalne skupnosti in navdušenje za vašo avanturo, ki je pred vami. Naučitese govoriti nekaj besed v lokalnem jeziku. Tako se lahko na bolj smiseln način povežete z lokalnoskupnostjo in njenimi prebivalci. Izkusite in spoštujte vse, zaradi česar je mednarodna destinacijadrugačna in edinstvena, od njene zgodovine, arhitekture, religije, oblačil in komunikacijskih kodeksovdo njene glasbe, umetnosti. Pred fotografiranjem drugih ljudi vedno povprašajte za dovoljenje, njihovazasebnosti je pomembna, kolikor je tudi vaša.

Zaščitite naš planet
Zmanjšajte vpliv na okolje. Bodite varuh naravnih virov, zlasti gozdov in voda. Spoštujte prosto živečeživali in njihove naravne habitate. Kupite izdelke, ki niso izdelani z ogroženimi rastlinami ali živalmi.V zaščitena območja dostopajte le do mest, ki so odprta za obiskovalce. Kadar koli je mogoče,zmanjšajte porabo vode in energije. Za seboj pustite le minimalen odtis in dober vtis.

Podpirajte lokalno gospodarstvo
Kupite domače obrtne izdelke in produkte. Zagotovite preživetje lokalnih prodajalcev in obrtnikov splačilom poštene cene. Ne kupujte ponarejenih izdelkov ali predmetov, ki so prepovedani znacionalnimi/mednarodnimi predpisi. Najemite lokalne vodnike s poglobljenim poznavanjem območja.

Bodite informirani popotnik
Pred in med potovanjem upoštevajte ustrezne varnostne ukrepe za zdravje in varnost. Pozanimajte se,kako dostopati do medicinske oskrbe ali se v nujnih primerih obrniti na veleposlaništvo. Raziščite,preden se poslužite voluntarizma.Bodite spoštljiv popotnik
Upoštevajte nacionalne zakone in druge predpise. Spoštujte človekove pravice in zaščitite otroke, ki sopotrebni zaščite. Zloraba otrok je kaznivo dejanje. Ob vrnitvi navedite poštene ocene potovanj inpromovirajte svoje pozitivne izkušnje o destinaciji.

Nasveti za odgovorno popotnico
Nasvete za odgovornega popotnika je razvil Svetovni odbor za turistično etiko in temeljijo na Globalnemkodeksu etike za turizem UNWTO. Globalni kodeks etike za turizem UNWTO je temeljni referenčniokvir odgovornega in trajnostnega turizma. Ta celovit sklop načel je leta 1999 sprejela Generalnaskupščina Svetovne turistične organizacije (UNWTO) in jih dve leti pozneje priznala tudi Generalnaskupščina Združenih narodov ter je namenjen usmerjanju ključnih akterjev v razvoju turizma.Naslovljen je na vlade, turistična podjetja, destinacije, lokalne skupnosti in popotnike. Čeprav kodeksni pravno zavezujoč, ima mehanizem prostovoljnega izvajanja s priznanjem vloge Svetovnega odboraza turistično etiko, nepristranskega organa, pristojnega za razlago, uporabo in oceno določb kodeks.

Turistične točke